• čustveni stik
  • ljubosumje
  • prikrajšanost
  • sorojenci
  • pomiritev
  • toplina
povzeto po Andreji Poljanec

Ljubosumje je izraz globoke potrebe, da bi se tisto, kar se daje drugemu ali kar otrok doživlja, da se daje bratu ali sestri, dalo v resnici njemu samemu. Gre za občutek prikrajšanosti. Ljubosumje je zelo ranljivo doživljanje sebe, svojih potreb in želja, ki se jih otrok popolnoma ne zaveda in zanje nima besed.

Otrok pogosto čuti ljubosumje ob rojstvu svoje sestrice ali bratca, zato neredko kar naravnost pove, da bi bilo bolje, če se dojenček ne bi rodil, ali da naj ga dajo komu drugemu. Občutek ima, da se vse vrti okoli bratca ali sestrice ter, da njega sedaj nihče več ne mara.

Starši se sprašujejo, kako otrokom zagotoviti dovolj pozornosti, saj jim je ob ljubosumju otroka težko, zato skušajo na vse možne načine popraviti to situacijo, ki je za vse družinske člane naporna. Včasih starši temu otroku kupijo kako igračo več, vendar to na žalost ne pomaga dovolj. To starše spravi še v globljo stisko, ki pa je sami ne razumejo, saj se teh čutenj v sebi ne zavedajo. Ljubosumje pri otroku v starših lahko prebudi njihova lastna občutja prikrajšanosti, ki so jih sami doživljali v otroštvu, teh občutij zapostavljenosti pa se ne zavedajo. Bolj ko skušajo te občutke pomiriti ali pregnati (s kupovanjem daril), tem bolj bodo razočarani, ko ljubosumje med otroki ne bo izginilo. Ljubosumje bo potihnilo takrat, ko se bodo starši poglobili vase, v svoja doživetja prikrajšanosti iz otroštva in ko bodo prek čustvenega stika s sabo začutili svojega otroka in ga pomirili.

Bratci ali sestrice bodo zagotovo lahko vzljubili še enega otroka, če zaradi njega ne bodo izgubili starševske naklonjenosti, spoštovanja, pozornosti in topline. Otrokom, ki imajo ob starših občutek, da so zanje še vedno enako pomembni, vredni, edinstveni in nenadomestljivi, ni potrebno biti ljubosumni.

person

dr. Katarina KOMPAN ERZAR,univ. dipl. psih.

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Andreja Poljanec

dr. Andreja POLJANEC,univ. dipl. psih

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.