• odnos
  • novorojenček
  • rojstvo
povzeto po Andreji Poljanec

Po navadi se starši, ki pričakujejo drugega otroka ukvarjajo z vprašanji glede življenja po rojstvu naslednjega otroka, kot na primer: »Bo pri drugem vse lažje ali vse še težje?«. Na takšna vprašanja ne moremo odgovoriti s »težji ali lažji« temveč »drugačen«.«, saj vsak otrok celotno družino spremeni na unikaten način.

Največja razlika pri rojstvu drugega otroka je ta, da se pri prvem otroku ukvarjamo z nego, pomembna nam je vsakdanja rutina in sicer, da je dojenček sit, da ne joka in je naspan. Pri drugem pa imamo rutino že utečeno in smo zato lahko bolj pozorni na otrokovo mimiko, govorico telesa, začutimo njegove potrebe ipd. Drugi otrok je zato čustveno lahko že bolj zahteven. Pri tretjem otroku se odnos med partnerjema kot staršema lahko še bolj poglobji, zmožni smo prepoznavati en drugega, se spoštovati in ceniti. Starša sta ob tretjem otroku »v manjšini«, zato je sodelovanje na globlji ravni za zdrav razvoj družine neizbežen.

Dragoceno je, če je pri vsakem naslednjem otroku odnos med partnerjema ter med starši in otroki, lahko še globlji, bolj iskren in zanesljiv. Potem je življenje v veliki družini posebno bogat in prisrčen izziv!

person

dr. Katarina KOMPAN ERZAR,univ. dipl. psih.

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Andreja Poljanec

dr. Andreja POLJANEC,univ. dipl. psih

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.