• otrok
  • vrtec
  • pravila
  • prilagajanje
povzeto po Andreji Poljanec

Družinska pravila so sestavni del vsake družine. Pravila so potrebna zaradi večjega števila oseb, ki delujejo v družinskem sistemu, posledično pa so nujna zaradi mnogih odnosov, ki se razvijejo med posamezniki in med celoto. S pravili si pomagamo, da ohranjamo red, pravičnost, prav tako pa s tem uveljavimo tudi občutek osnovne varnosti in vizije.

Najpomembnejše je to, da se starši osredotočijo na pravila, v katera resnično verjamejo, katera so za njih pomembna, s katerimi živijo in za katere »dihajo«. Takšna ponotranjena pravila bodo postopoma ponotranjili tudi otroci, saj bojo začutili, da je to nekaj pomembnega in jih bodo vzeli resno. Vendar pa starši pogosto uveljavljajo pravila iz prejšnje generacije, ki jih niti sami ne razumejo popolnoma, so glede njih zmedeni ali se z njimi niti ne strinjajo. S takšnimi pravili pri otrocih dosežejo bolj malo ali pa naletijo celo na močan odpor.

Ne smemo pozabiti na to, da morajo biti pravila do neke mere tudi fleksibilna, da jih moramo vzpostavljati spoštljivo in vztrajno. Pomembno je tudi zavedanje staršev, da se pravila v različnih okoljih razlikujejo, se pravi domača pravila niso enaka pravilom v vrtcu ali šoli. Svojim otrokom moramo pomagati v trenutkih, ko pride do nekega tujega pravila v šoli, ki ga otrok ne razume in mu morda nasprotuje. Če se z njim pogovorimo na razumevajoč in sprejemajoč način ter mu pomagamo najti rešitev, lahko osmisli in tudi lažje prenese to tuje pravilo. S tem mu damo vedeti, da je vseeno treba spoštovati določena pravila, kljub temu, da živimo po svojih, drugačnih pravilih.

person

dr. Katarina KOMPAN ERZAR,univ. dipl. psih.

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Andreja Poljanec

dr. Andreja POLJANEC,univ. dipl. psih

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.