• sproščenost
  • ranljivost
  • odtujenost
  • konflikt
  • izogibanje
  • iskrenost
  • občutki
povzeto po Andreji Poljanec

Z ranljivostjo, ki jo starša drug ob drugem razvijata, s sposobnostjo vživljanja drug v drugega ter z odločitvijo za odpuščanje, kreirata vzdušje v družini na prav poseben način.

Veliko partnerjev, zakoncev, staršev se znajde v obdobju, kjer imata partnerja občutek, da sta se odtujila. Vsaka želja po zbližanju in iskrenem pogovoru se dokaj hitro prevesi v konflikt. Velikokrat se ljudje s to situacijo spopadamo tako, da se začnemo izogibati konfliktom zavoljo miru. Trud za izogibanje odprtim konfliktom, sploh če nikamor ne peljejo, je v resnici prvi korak za zaščito otrok. Na žalost pa to za družinsko vzdušje ni dovolj. Vzdušje v zakonskem odnosu se vsekakor pozna na otrokovem doživljanju, tudi če tega ne pokažemo navzven.

Za ponovno povezanost in pozitivno vzdušje je potrebno tvegati biti ranljiv ter iskren. To vas bo vodilo do tega, da boste lahko začutili sebe in svojega partnerja. Le tako se bosta lahko resnično povezala. Tudi otroci bodo hvaležni, saj bo doma vladalo bolj sproščeno in ljubeče vzdušje.

Ključ za uspešen odnos je ta, da govorimo o sebi in ne o svojem partnerju. Govorimo o svojih čustvih, ne o partnerjevih, govorimo o svojih občutkih prizadetosti, spregledanosti, ne o partnerjevih,… Ko bo partner začutil, da ga ne obsojamo, ampak si želimo, da bi se začutila, se bo tudi on lažje opogumil ter skušal biti ranljiv in iskren.

Otroci so tisti, ki so sposobni občutiti, da se nekaj spreminja na bolje, četudi spremembe niso hitre. Ne le, da bo vzdušje doma prijetnejše, temveč bodo v sebi gradili tudi boljšo vizijo za naprej.

Tomaz Erzar

dr. Tomaž ERZAR,univ. dipl. filozof

Janez Sečnik

dr. Janez SEČNIK,prof. biologije in gospodinjstva

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.