• konflikt
  • iskrenost
  • odnos
  • sprejemanje
  • partner
povzeto po Janezu Sečniku

Zakonski konflikti so nekaj povsem naravnegaa in tudi dragocenega za razvoj partnerskega odnosa. Najpomembnejša je iskrenost do samega sebe in s tem sprejemanje svojih napak ter priznavanje le-teh. To nam omogoča razvijanje varnega in globljega partnerskega odnosa.

Konflikti v odnosih so zdravi in neizogibni. S pomočjo njih lahko kot oseba ter kot par izrazito rastemo. Gre za čustveno zelo naporne situacije, v katerih se partnerja ne strinjata oziroma imata drugačna pogleda na zadevo. Vsak trdi svoj prav ter težko sliši in razume drugega, saj ga preliva nešteto emocij (od jeze, živčnosti, strahu, občutka nerazumljenosti do nesprejetosti). Dragoceno je, če znamo v takih situacijah globoko vdihniti in se umiriti, saj bo to močno vplivalo na razplet konflikta. Ko smo pomirjeni, smo sposobni prisluhniti svojemu partnerju in začutiti njegovo stisko, ki je konec koncev povezana z našo. Na podlagi tega smo se zmožni zavedati svojih napak in jih priznati ter se za njih opravičiti. Partner nas bo ob tem začutil in sprejel ter nam odgovoril na popolnoma drugačen način, kot če bi svoje napake zanikali ali jih očitali njemu.

S takšnim razkrivanjem in sprejemanjem samega sebe ter svojih občutkov, razvijamo same sebe in naš partnerski odnos!

Tomaz Erzar

dr. Tomaž ERZAR,univ. dipl. filozof

Janez Sečnik

dr. Janez SEČNIK,prof. biologije in gospodinjstva

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.