povzeto po Danielu Siegelu

Kako smo pripravljeni na obdobje, ko imamo v hiši mladostnike? Nas je strah, nas skrbi? Ali pa se jih morda celo ustrašimo? Jim lahko sledimo v njihovi čustveni intenzivnosti? Nas je strah, s kom se družijo? Kako se soočamo z njihovim družabnim življenjem? Pa prve ljubezni? Smo užaljeni, ker znajo biti ostri in odrezavi? Imamo občutek, da smo nepomembni in da nas ne potrebujejo več? Ko napočijo najstniška leta, se življenje razvname.

V starosti med 12. in 24. letom se v možganih mladostnikov dogajajo velike spremembe. To pri mladostnikih povzroča pestro čustvovanje, močne odzive in vihravo vedenje, ki starše in druge odrasle pogosto prestraši. Ni čudno, da se starši svojim mladostniškim otrokom včasih približujejo v strahu, spet drugič pa se nanje jezno odzivajo.

Mladostnike moramo sprejeti takšne kakršni so. Navihani, spontani, vedoželjni, svojeglavi, trmasti, … Vse to jih dela mlade in pogumne, željne znanja in odkrivanja sveta. Spremembe v možganih v času zgodnjega najstništva povzročijo, da se v mladostništvu oblikujejo štiri lastnosti naše psihe: iskanje novega, vključitev v družbo, povečan čustveni naboj in ustvarjalno raziskovanje. V možganskih krogotokih pride do sprememb, zaradi katerih je čas mladostništva drugačen od otroštva. Te spremembe vplivajo na to, da si najstniki želijo občutiti zadovoljstvo ob preizkušanju novega, z vrstniki se povezujejo na drugačne načine, v njih se porajajo močnejša čustva in odmikajo se od ustaljenih načinov, da bi si lahko ustvarili drugačen obstoj na tem svetu. Vsaka od teh sprememb je nujna, saj povzroča pomembne premike v načinu razmišljanja, čutenja sodelovanja z drugimi in sprejemanja odločitev v mladostništvu. Je pa res, da imajo lahko te pozitivne spremembe tudi slabo plat.

Zato je nujno, da imajo mladostniki doma varen in skrben prostor, kjer starši prestrežejo mladostnika in ga umirijo do te mere, da si ne bo škodoval. Na tak način bo lahko marsikaj preveril, hkrati pa s pomočjo staršev, te izkušnje ovrednotil in šel naprej v življenje zrelejši.

person

dr. Katarina KOMPAN ERZAR,univ. dipl. psih.

Imate vprašanje? Potrebujete več informacij ali pomoč?
Stopite v stik z nami.

Andreja Poljanec

dr. Andreja POLJANEC,univ. dipl. psih

Projekt MOST

Projekt MOST je namenjen vsem, ki iščejo kvalitetne strokovne vsebine in informacije ter pomoč v primerih osebnih stisk o tematikah, ki so povezane z vsebinami vzgoje otrok in mladostništva, partnerstva, osamljenostjo in depresijo. Osebne stiske in težave s katerimi se soočajo ljudje v sodobni družbi so iz leta v leto bolj zaznane in namen projekta je ravno v tem, da se zgradi t.i. MOST med tistimi, ki iščejo odgovore in rešitve ter tistimi, ki lahko omogočijo strokovne vsebine in prve oblike pomoči.

Pridruži se nam

skladMZZSEU sklad

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.